hang nak tengok pa?? mai laa~

Oct 18, 2012

Pilihanraya KAMPUS~ kenapa aku??

-ASSALAMUALAIKUM-

lameeeee sgt dah tak update blog..petang nie ase nyer nak bercoret mengenai perkara paling INDAH dan memberi pengalaman yang PALING berharga kepada diri sebagai seorang MAHASISWA..

tanggal 25hb September 2012, bermulanya cerita baru dlm hidup aku..dimana aku mula melibatkan diri secara menyeluruh dalam arena POLITIK KAMPUS..aku bertanding bagi KERUSI UMUM TAHUN 1 DAN TAHUN 2...sepanjang berkempen, of cos banyak benda terjadi, suka lara duka semua ada...cuma xleh nak pi cerita panjang dalam nie...puak2 G*UKM ada merata..sat gy diaorang putaq belit cerita dalam nih, mampus PAP keluar plak kat blog dieorang 2 page punya cerita..hahaha klakar lah dieorang nih...tapi itu lah politik kampus, yang telah diadaptasikan berdasarkan cerita politik luar...kekadang diri nie merasakan, UNIVERSITI bukan dah lagi sebagai gedung ilmu, tetapi medan membantah, membetah dan medan menjatuhkan org lain sedangkan sesama saudara.....


sy ingin sekali berkongsi dengan semua, mengenai keprihalan GMUKM (tadi x berani sebut, takut pecah mulut)...hahaha
pada 17hb Oktober 2012 (RABU), sy terpanggil dengan satu komentar pelajar yang mengkehendaki PMUKM sesi lepas buat AGM dan bentang kewangan sbbnya kami bayar RM10 utk aktiviti PMUKM...ade lah dgr dr sumber yang sahih, sesi lepas banyak gelapkan duit, selain kegagalan Pesta Konvokesyen yang rugi hingga RM30,000....Ezuan Saad telah 'terpanggil' utk menegakkan 'keADILan"..kononnya, kemudian sy interrupted dan menyatakan pendirian sy mengenai perilaku mereka menggelar pihak ASPIRASI sebagai UMNO-KAMPUS...hahaha mmg klakar dieorang nie, KONONNYA menurut pejuang "keADILan" tersebut mereka ada bukti kukuh mengatakan MPP lepas terlibat dgn BN dan pendaftaran PUTERI UMNO...hahaha mereka nie berkata mcm mereka ni BAIK sgt dan TAK PERNAH terlibat dgn gejala2 politikus dan demonstrasi.....haiiii PAS-KAMPUS... =)

kemudian sy dihentam teruk oleh 3 orang, hahaha relax jer lah kan, ade siap suruh letak jawatan sbg MPP, wooooo , tertanya balik WHO ARE YOU?? haha bukan dr kalangan 2627 pengundi, then melalak suruh org len letak jawapan....what a pity.. =) tp xpelah...itu "hak" mereka...haha kemudian timbul plak bab JAKSA....soalan2 bodoh yang tak spatutnya dilontarkan oleh MAHASISWA....ehem, JAKSA is stand for JAWATANKUASA KEBAJIKAN SISWA/I....jawatankuasa buat AGM???? bentang kewangan KOLEJ??? WTH?????? JAKSA makan duet pelajar RM100??? yang paling best, "kami mahu semua data kewangan JAKSA dibentang tidak kiranlah kewangan yang dapat dari kolej dan DICARI SENDIRI...keADILan kah, jika kami AJK penat lelah cari duit then nak kena belanja utk mereka-mereka yang hanya menjadi pemantau kehormat dibilik?????? dan lagi satu, JAKSA hanya dianggotai oleh badan eksekutif pelajar yg telah dilantik oleh kolej...bawah JAKSA ada sekretariat-sekretariat dan sekretariat ini lah yang akan buat AGM dan bentang kewangan sekretariat serta kelab......sangat sedih ngan dieorang nih....yee lah mungkin makan hati sbb tak terpilih menjadi "anak kesayangan" pengetua dan mungkin juga terkilan sbb kena bayar yuran kolej...hahahahahahhaha tapi pape pon, INNAMA A'AMALUBINIYAT...ok =) agaknya EZUAN SAAD terlampau sakit hati gamaknya, PAP keluar plak gambar-gambar peribadi sy...hahaha nampak sgt xdak modal sampai gambar sy ngan sepupu dikatakan HARAM, gambar sy pakai seluar 3 quarter pon dikatakan berdosa besar dan pelbagai lagi kata-kata "nasihat" dari EZUAN dan konco2 nya utk sy....tp xpelah, sy relax....dieorang kata sy GELABAH, tapi sy relax jer =) sy x tahu dan x faham, mereka bila diluar YA ALLAH, sebaik2 makhluk ciptaanNYA, tapi bila dialam maya, yang perempuan bertudung labuh pun, MASYAALLAH, mengejek sesama manusia...sy berkata berdasarkan bukti, dan sy ade crop semua perkara yg sy katakan diatas...ISIUKM konon..usrah bagai, perkenalkan kesyumulan ISLAM konon.....rasanya mereka ini perlu diusrahkan dahulu, sblum buka ahli untuk orang lain =) sesungguhnya, mereka bukan pada imej yang sebenar ...

dah laa, penat nak cerita pasal diorang niyh....tetapi sekadar nukilan yang akan menjadi bahan penghibur dikala tua nanti... BARAKALLAHUFIKUM....salam =)


                         

  






Jul 31, 2012

kehilangan yG abaDi~

salam uOOlzz. . .





hari nie nak cerita pasal kematian Cici Vacado. . .my hamster. . .hmm sedih sgt. . .die mati tadi sebelom zohor, bertepatan ngan tarikh hari nie. . . .

patotlaaa perangai die lain sikit. . . .DAMN! nyer semut!!!! dieorang yg buat Cici vacado mati. . . .huaaaaa seriuusss!!! nak meroyannnnn!!!! kesian Qistina Laviossa. . .hadooiii

pape pon, smoga Cici aman lah disana. . . .bye Cici. . .kita x sempat menyambut lebaran bersama. . . .xpe, sat gy nak pi midvalley, nak beli jantan baru. . .peganti tok Qistina Laviossa. . . . .

k uOOLzz. . .adiioozz =)

Jul 18, 2012

cHeritera ekSis ke saraWak

SALAM~~





huhu aku rase da terlewat sgt tok aku menulis entri nie. . .bukan sbb pe, banyak sgt kenangan manis n PAHIT dilalui sepanjang program ini dijalankan. . .huhuhuhu tapi pape pon, team eksis adlah team yg paling  terbaik =)


aku ke sarawak 5hb julai 2012 hingga 10 julai 2012. . .bersama2 deligasi HELA~huhuhu mase nak pi uh, serius aku x tahu urusan domestik mcm ner. . .pergh kelam kabut~~hahahhaa


berlepas dr LCCT pkul 1.30 petang besama izzul n faris. . .sampai Kuching International Airport (KIA) pkul 2.15 petang. . . banyak kali langgor awn berat, so pale aku agak kenening sikit. . . .haha then kiteorang terus ke program perasmian program kat dewan datu merpati jepang, org da mula majlis plak. . . .turut hadir Menteri perumahan sarawak Datuk Amar (ape tah, x hengat) n pengetua KUO, Leftenan Kolenal Prof Dr Samsu Adabi Mamat. . . .habis program perasmian, aku bagy2 kan kumpulan dikir, G9 n finale. . . .pastuh terus gerak balik. . . .umah, besar pulak aiii. . . .sebelah sungai sarawak, bersetentang ngan Dun sarawak yg baru uh n Masjid negeri (bandaraya). . . .




aktiviti yg aku agak suke ialah , program motivasi bersama pelajar2 SK Merpati Jepang. . .budak2 die mmg LINCAH tapi bagus lah, tetap bagy respon walopon tidak diminta buat sedemikian. . . .hahahahah HYPER-ACTIVE lolz. . . .aku sampaikan pening kpale layan, pegang2 kpale n cikgu2 dieorang gelak kan jer. . .hahahahaha agak nyer diorang pk "baru ko tahu selama nie mcm ner emosi kami nak layan dak2 niyh" hahahahahahahah


sampai kepenatan, tertido2 aku. .haha


aktiviti kedua, mase gy lawatan ke sekitar kuching. . . .kiteorang telah melawat Semenggoh Wildlife, Sarawak cultural village, kilang pasu, Dun sarawak, Fort Margerita n dewan bandaraya. . .

~SEMENGGOH WILDLIFE~



~SARAWAK CULTURAL VILLAGE~
mase kat sini, kiteorang berpeluang tgk show tarian etnik sarawak. . . .BEST!!






video







~Dun Sarawak~



~FORT MARGERITA~

mase nie jumpe kubur isteri James Brook, Anne Brooke dan anak lelaki mereka yg meninggal sewaktu berumur 3 tahun. . . .





~KILANG PASU~


huhuhuhu. . . .banyak gy gambar nak letak, tapi memikio kan, sat gy org kate kite nak jaja cerita kat org, so berenti setakat nie jer lah. . . .pape pon, sarawak is the best!!

SEKIAN~
















Jun 21, 2012

cHeritera lamaku sekolah rendah~~

SALAM~~

huhu malam nie aku rase nak touching2 ngan sejarah lampau aku mase skolah rendah. . . .actually tadi aku pi perjumpaan ibubapa darjah 6 ngan para guru~~~ so, bile kesekolah uh, terus terbayang kisah2 mase zaman budak2 dulu dr darjah 1 ( 1998) hingga darjah 6 (2003), sedar x sedar dah 8 tahun aku tinggalkan sekolah rendah. . . .btw skolah rendah uh namanye SK MASJID BARU~~~ 


banyak sangat kenangan mase skolah rendah, dan alhamdulillah aku mampu meluahkan setiap peristiwa manis dan perit mase aku di skolah rendah. . .kenangan mase skolah rendah adlah kenangan yang mmg sangat haram!! boley dikatakan sgt haram jadah. . . . .sbb pe?? aku selalu dibuli, diejek oleh rakan sekelas malah ade yang BAND aku dr sertai apa2 permainan yang dieorang anjurkan~~~ok fine, aku mmg dr kecik xde lah SEGAGAH SEJANTAN mane pon, aku akui aku x pandai maen bola sepak, aku mmg skema n aku kurang pandai.  . . .tapi disebabkan layanan kawan2 waktu tuh, aku rase sgt bodoh. . . .tp xpelah. . . .

aku mulai menggapai kecemerlangan mase aku darjah 6. . . mase tuh darjah 6 Arif, dalam bilik darjah seramai 40 orang. . . .antara kenangan manis aku mase skolah rendah ialah aku menang tilawah peringkat daerah (di SKMB) dan negeri (di SMK(T) DATO' MOHD ZAIN), kemudian ke sabah. . .then, dapat anugerah pelajar cemerlang kedatangan tok dr darjah 1-6, nasyid dan plajar cemerlang pendidikan Agama Islam, mase tu aku dapat 100%. . . . .mak bangge sgt~~~

tp tuu lah, hanya secebis kenangan manis drpd selembar kenangan pahit. . . .xmampuu aku nak list2 kan satu persatu . . .tapi yang penting, malam ni aku dah luahkan secebis drpd secebis tuh dlm group darjah 6 skmb kat fb~~~~

pape pon, this is some pics of my school. . . . .take a look kay =) (nak lap air mata sat )haha











Jun 18, 2012

cHeritera ISRAK dan MIKRAJ

SALAM~~~~ aku hanya nak share cerita yang aku suka~~~~ 
edited from : http://lurim.blogspot.com 



Sebelum terjadinya peristiwa Israk dan Mikraj adalah kerana bumi merasa bangga dengan langit. Berkata bumi kepada langit,

"Hai langit, aku lebih baik dari kamu kerana Allah SWT telah menghiaskan aku dengan berbagai-bagai negara, beberapa laut, sungai-sungai, tanam-anaman, beberapa gunung dan lain-lain."

Langit pun menjawab "Hai bumi, aku juga lebih elok dari kamu kerana matahari, bulan, bintang-bintang, beberapa falak, buruj, 'arasy, kursi dan syurga ada padaku."

Berkata pula bumi, "Hai langit, ditempatku ada rumah yang dikunjungi dan untuk bertawaf para nabi, para utusan dan arwah para wali dan solihin (orang-orang yang baik)."

Bumi berkata lagi, "Hai langit, sesungguhnya pemimpin para nabi dan utusan bahkan sebagai penutup para nabi dan kekasih Allah seru sekalian alam, seutama-utamanya segala yang wujud serta kepadanya penghormatan yang paling sempurna itu tinggal di tempatku. Dan dia menjalankan syari'atnya juga di tempatku."

Langit tidak dapat berkata apa-apa, apabila bumi berkata demikian. Langit mendiamkan diri dan dia mengadap Allah S.W.T dengan berkata,

"Ya Allah, Engkau telah mengabulkan permintaan orang yang tertimpa bahaya, apabila mereka berdoa kepada Engkau. Aku tidak dapat menjawab soalan bumi, oleh itu aku minta kepada-Mu Ya Allah supaya kekasih-Mu yakni Muhammad dinaikkan kepadaku (langit) sehingga aku menjadi mulia dengan kebagusannya dan berbangga dengannya kelak."

Lalu
Allah S.W.T mengabulkan permintaan langit. Allah SWT memberi wahyu kepada Jibrail AS pada malam tanggal 27 Rejab,

"Janganlah engkau (Jibril) bertasbih pada malam ini dan engkau 'Izrail, jangan engkau mencabut nyawa pada malam ini."

Jibrail A.S. bertanya, " Ya Allah, apakah kiamat telah sampai?"

Allah S.W.T berfirman, maksudnya, "Tidak, wahai Jibrail. Tetapi pergilah engkau ke Syurga dan ambillah Buraq dan terus pergi kepada Muhammad dengan buraq itu."

Kemudian Jibrail A.S. pun pergi ke Syurga dan dia melihat 40,000 buraq sedang bersenang-lenang di taman Syurga dan di wajah masing-masing terdapat nama Muhammad. Di antara 40,000 buraq itu, Jibrail A.S. terpandang pada seekor buraq yang sedang menangis bercucuran air matanya. Jibrail A.S. menghampiri buraq itu lalu bertanya, "Mengapa engkau menangis, ya buraq?"

Berkata buraq, "Ya Jibrail, sesungguhnya aku telah mendengar nama Muhammad sejak 40 tahun, maka pemilik nama itu telah tertanam dalam hatiku dan aku sesudah itu menjadi rindu kepadanya dan aku tidak mahu makan dan minum lagi. Aku laksana dibakar oleh api kerinduan."

Berkata Jibrail A.S., "Aku akan menyampaikan engkau kepada orang yang engkau rindukan itu."

Kemudian Jibrail A.S. memakaikan pelana dan kekang kepada buraq itu dan membawanya kepada Nabi Muhammad S.A.W. Buraq yang diceritakan inilah yang membawa Rasulullah S.A.W dalam perjalanan Israk dan Mikraj.

Jun 17, 2012

cHeritera CICI VOCADO n QISTINA LAVIOSSA

SALAM =)

hollaaa uoolzz. . .hari nie aku nak share satu benda yang telah membuatkan aku hepy giler~~~huhuhu
semalam (16 Jun), aku kuar gy midvalley. . . .gigih nak gy exhibition
PETWORLD depan ngan PETSHOP. huhuhu banyak gile binatang yang comey2 mcm hanjeng, kucing, burung, hamster, sugar glider n arnab~~~~ mmg mate rambang weiiiii kat situ. . . .semalam dieorang da start promosi yang giler2 disamping diskaun n jadik mmber free. . . . .huhuhuhu RUGI lah sape yg x amek kesempatan niyh~~~huhuhu


semalam aku rancang nak beli arnab. . .tapi pk2 die nak letak dalam kotak, so x jadilah. . .aku jalan2 gy, banyak giler kay booth. . .huhuhu then aku sampai kat satu booth dengan niat LILLAHITA'ALA nak beli serbuk kayu tok anak2 Soo Joo. . . .tapi last2 die kate beli satu cage hamster, free satu hamster discount 10%, patuh beli hamster lagy sekor ngan harga RM10 + 10% diskaun dan serbuk kayu yang berharga RM5 DISKAUN JUGAK 10 %. . . . .so total final price less than RM40!!!!!! MANE KO NAK DAPAT JAH!!! hahahahahhaha kat PETSHOP pon satu hamster uh RM34. . . . . .hahahahahhaa
jenis hamster yang aku beli niyh name jenisnyer WINTER WHITE. . . .tapi xde lah putihnya. . .mane celah putih aku pom x tahu~~~~hahahahah n name bagy dua2 ekor niyh kih kih kih. . .sgt best dan panjang k. . . .
jantan :
CICI VOCARDO dan betina : QISTINA LAVIOSSA. . . . .gewranddd x??? hahahahahha k bawah nie antara gambau nyer. . . . .have a look =)